Proč jsou české smrkové dveře tak oblíbené?

Důvodů, proč obliba českých dřevěných dveří ze smrku stále vzrůstá, je hned několik. Každý z nás si dokáže představit, jak smrkové dřevo vypadá a jak voní, vzpomene si na nedělní procházky lesem a na sváteční tajemství vánočního stromečku. Smrkové dřevo v nás prostě vyvolává příjemné emoce.

smrkové dřevo

Když chceme investovat do zařízení nemovitosti, musíme se zajímat nejenom o pocity, ale i o vlastnosti materiálu. A ty jsou u smrkového dřeva vynikající – není těžké, dobře se opracovává, je rovné, dobře se u něj předpovídají mechanické vlastnosti. Smrk je i přes svou měkkost houževnatý, poměrně pevný a pružný. Smrkové dřevo se hedvábně leskne, voní pryskyřicí, je poměrně lehké, dlouhovláknité. Dobře se řeže, hobluje, frézuje, klíží, moří, natírá a barví. Poměrně málo se bortí a sesychá. Dřevo smrku má krásné barvy, je smetanově bílé až nahnědlé, s výraznými letokruhy. Na všech třech řezech (příčný, podélný, tečný) snadno zaznamenáme zřetelné barevné odlišení jarní a letní přírůstkové vrstvy dřeva. Pro své výhodné vlastnosti se smrk stal naším nejrozšířenějším stromem, vyrábí se z něj nábytek a taky české smrkové dveře.

Smrk je původní dřevinou na našem území

vchodové dveře ZORA 6KO současných kalamitách v našich smrkových lesech víme všichni, s hrůzou sledujeme známou krajinu měnící se nám před očima. Dokonce se kvůli tomu objevují domněnky, že smrk není u nás doma. Málokdo totiž ví, že smrkové lesy byly na našem území potvrzeny půdními sondami už před 8 tisíci lety. Díky obsahu pylových zrnek ve vrstvách zeminy byl určen tento geologický čas, kdy se smrk začínal množit. To znamená, že smrk je skutečně původní dřevinou na našem území. Přirozeně se nacházel v horských a podhorských oblastech, ale v nižších oblastech. To vyvrací současné přesvědčení, že dřív tu byly spíš listnaté stromy.

Skladba českých lesů se dnes rychle proměňuje z důvodu masivního kácení napadených stromů a výsadby nových stromků, které mají narušit a nahradit smrkové monokultury. Podle dat z roku 2015 byl nejčastějším stromem v našich lesích smrk (51 %), pak borovice (16 %), buk (8 %) a dub (7 %), všechno stromy, které se využívají v dřevozpracujícím průmyslu.

Dřevo bylo v historii naprosto klíčovou surovinou, a proto naše lesy začaly rychle mizet. V 18. století se tedy začaly ve velkém vysazovat smrky, které rostou relativně rychle. Takovéto dřevo bylo často vytěženo už po 40 letech. Smrk v tomto ohledu splnil svou roli, České země se podařilo zalesnit, nicméně jako výsledek tu nyní máme zranitelné smrkové monokultury místo odolnějších smíšených lesů a jiných druhů stromů.

Jehličnatá pilařská kulatina patří spolu s vlákninou z hlediska dodávaného množství k nejdůležitějším sortimentům českého lesního hospodářství. Vzhledem k zastoupení smrku ve středoevropských lesích a jeho dobrým produkčním vlastnostem je tedy smrkové dříví nejběžněji používaným a obchodovaným dřívím v Česku. Svou roli hraje také to, že smrk jako jehličnan nemá, například ve srovnání s listnatými druhy stromů, tak silné větve, což usnadňuje jeho opracování.

České smrkové dveře do bytu, rodinného domu, na chatu i na chalupu

Vlasta 6S1K_pantyUž jsme si naznačili, že smrkové dřevo je náš domácí přírodní materiál, ke kterému máme každý nějaký vztah. Ještě jsme se nezmiňovali o tom, že to stále je materiál levný, takže na výrobky z něj (třeba na smrkové dveře) většina zákazníků dosáhne. Ze smrkového dřeva vám pomůžeme vybrat dřevěné dveře interiérové i vchodové dřevěné dveře i u nás. V naší nabídce najdete dveře ve všech podobách a provedeních – bez povrchové úpravy, s povrchovou úpravou mořením, s povrchovou úpravou RAL a mimo standardní rozměry vám vyrobíme i dveře podle vašeho přání v atypických provedeních. Najdete u nás především kazetové smrkové dveře, kde v různých modelových řadách můžete zvolit odlišný typ profilace kazet a lištování. 

České smrkové dveře jsou to pravé pro milovníky útulného přírodního stylu s přírodními materiály, které jsou zdravé a vytvoří tu správnou voňavou domácí atmosféru. Vybírat můžete dřevo bezsukaté nebo se suky, dveře s prosklenými tabulemi nebo plné, bez povrchové úpravy nebo barevně namořené. Záleží na tom, co se vám víc líbí a do jakého interiéru dveře pořizujete.

český výrobek CAGJako zastánci a podporovatelé české výroby nabízíme dřevěné dveře, které jsou poctivě vyráběny u nás v České republice. Dveře se vyrábí z výběrového smrkového masívu, který se zpracovává do třívrstvých hranolů a spárovky. Po opracování na speciálních dřevoobráběcích strojích se dále dveře ručně obrušují do hladkých povrchů bez jediné třísky.

Máte moderní interiér, smrkové dveře se vám obecně líbí, ale myslíte si, že do vašeho nového domova se nehodí? Rádi bychom se vás pokusili přesvědčit, že tomu tak není, protože tyto dveře jsou živé a umí se přizpůsobit. Prohlédněte si naše kategorie a uvidíte, že možností je spousta. Můžeme vám nabídnout interiérové dveře v klasických designech, nebo moderní dřevěné dveře. Pokud budete chtít přiznat, že dřevěné dveře jsou skutečně dřevěné, je možné vybrat si u nás z pestré nabídky lazur, případně dodáme dveře bez povrchové úpravy. Pokud ale budete chtít dveře nalakovat jakoukoliv barvou ze vzorníku RAL, tak ani toto pro nás není problém.

Vzorník_portál_interiér

K novým dveřím vhodné zárubně jako k obrazu rám

Současně s dveřmi myslete i na to, do čeho je umístíte. V podstatě máte tři možnosti:

Obložková smrková záruben řez L  Dřevěná rámová zárubeň_7_7

Celkové vyznění s kováním a klikami

Doplňky, na které nesmíte při výběru nových dřevěných dveří zapomenout, jsou kování a kliky na dveře. Doladíte s nimi celkový styl domova, ve kterém se budete cítit skvěle. Na výběr jsou moderní jednoduché nerezové kliky, zdobené rustikální kliky nebo luxusní kované kliky a další.

Design Kované

Přijďte se na dveře podívat a poradit

Nabídku českých smrkových dveří (i příslušenství k nim, jako jsou zárubně a kování) si můžete prohlédnout nejen na obrázcích v našem e-shopu, ale i naživo v našem showroomu. K dispozici vám budou naši odborníci, kteří jsou připraveni vám poradit, navrhnout konkrétní řešení a nacenit vámi vybrané produkty, a také, pokud budete chtít, i odborně zaměřit a namontovat.

mand_exteriér